Historie

Vestzaktheater de Schelleboom is een uniek theatercomplex, gevestigd in een gerestaureerde voormalige pottenbakkerij in Oosterhout, Noord-Brabant. De oude pottenbakkerij, met resten uit de 16e eeuw, is de enige bewaard gebleven pottenbakkerij van Oosterhout. Uniek mag het podium van glas genoemd worden, dat de volledige ovenvloer van de voormalige pottenbakkerij afdekt en zo de opgravingen uit de 16e en 17e eeuw laat zien.

De oude PottebakkerijHet Melkmeisje - Vermeer
Oosterhout is van origine een stad vol pottebakkerijen. Op haar hoogtepunt in 1684 telde Oosterhout 30 pottebakkers. De Oosterhoutse potten worden per schip vervoerd via Dordrecht en Rotterdam naar Holland. Hier zijn de potten uit Oosterhout populair, omdat de lonen in Staats-Brabant lager zijn dan in Holland; dus zijn de potten goed en toch goedkoop. Dagblad De Stem schreef een mooi artikel over onderzoek dat gedaan is naar het aardewerk dat gebruikt wordt op het schilderij Het Melkmeisje van Vermeer. Hierin wordt vastgesteld dat het aardewerk vrijwel zeker afkomstig is van een pottebakkerij in Oosterhout. En aangezien onze pottebakkerij één van de grootste was, zou het melkmeisje best wel eens uit een kan kunnen schenken die bij ons vandaan is gekomen....

Sjef van LoonVanaf ongeveer 1800 kreeg het Oosterhoutse aardewerk veel concurrentie van het sterkere en goedkopere Keulse aardewerk. In die tijd hebben de pottenbakkers van Oosterhout het moeilijk: hun aantal pottenbakkers slinkt van twintig tot zes. in 1910 waren er nog twee pottenbakkers, in 1919 nog maar een, en in 1935 sloot Sjef van Loon, de laatste pottenbakker, zijn oven. Hij legt zich toe op het mechanisch persen en bakken van bloempotten en verhandelt nog wel alle soorten aardewerk. Zes jaar later sluit Sjef definitief de deuren.

In deze pottebakkerij, waar de oude resten van onder andere de oven zijn opgegraven en nog altijd te bezichtigen zijn,  ging in september 2000 Theater de Schelleboom haar eerste theaterseizoen in.

Lees meer over de historie van Oosterhout op tijdmachineoosterhout.nl. Lees ook het artikel van BN De Stem over Het Melkmeisje van Vermeer.